کوک سرساز فلوت کلید دار

کوک صدا دادن یک فلوت به عوامل زیادی بستگی دارد. ولی کوک سرساز یک فلوت کلیددار، با یکبار بررسی، دست کم تا مدتی معین، دیگر نیازی به بررسی مجدد ندارد. در این مقاله روش بررسی و کوک کردن صحیح سرساز یک فلوت را به شما آموزش می دهیم. البته لازم به توضیح است که کوک بودن سرساز فلوت به تنهایی تضمین کننده کوک صدا دادن صدای فلوت شما نیست. این امر به عوامل دیگری بستگی دارد که آنها را در مقالات بعدی بررسی خواهیم کرد. با ما همراه باشید.

چوب پنبه سرساز
کوک سرساز فلوت در وهله اول به موقعیت صحیح و دقیق چوب پنبه درون آن بستگی دارد. این چوب پنبه، قطعه ای استوانه شکل به اندازه قطر لوله فلوت است که در یک انتهای آن صفحه ای فلزی و در سر دیگر آن، یک پیچ تعبیه شده است که
مهره تاج بر روی این پیچ چفت و بست می شود.
در این مقاله قصد داریم به شما آموزش دهیم، کوک یا نا کوک بودن سرساز فلوت تان را بررسی کرده و در نهایت بتوانید آن را کوک کنید.

بررسی کوک سر ساز فلوت کلیددار

برای چک کردن کوک سرساز یک فلوت کلیددار، ابتدا باید موقعیت چوب پنبه داخل آن را بررسی نمائید. برای اینکار از ابزار میله تمیزکننده فلوت، که معمولا چوبی، پلاستیکی یا فلزی می باشد و در جعبه هر فلوت کلید داری موجود است، استفاده کنیم. شیار دور میله تمیز کننده، وظیفه تنظیم کردن فاصله ۱۷٫۳ میلیمتر (۰٫۶۸۱ اینچ) از وسط سوراخ سرساز، تا انتهای آن (محل قرار گیری چوب پنبه) را به عهده دارد. بدین ترتیب که میله تمیز کننده را به داخل لوله سرساز وارد کرده تا انتهای شیار دار آن به انتهای لوله سر ساز برخورد کند. سپس از بالای سوراخ دهانی سرساز | Lip Plate ، به میله تمیز کننده نگاه کنید. شیار دور میله باید دقیقا در مرکز سوراخ دهانی فلوت قرار گرفته باشد. اگر شیار در وسط سوراخ دهانی فلوت قرار دارد، سرساز را ۱۸۰ درجه مانند عقربه های ساعت بچرخانید و از طرف دیگر به آن نگاه کنید. چون بعضی مواقع ممکن است بر اثر خطای دید احساس کنید که شیار دقیقا در مرکز سوراخ قرار دارد.
آیا باز هم شیار را در وسط سوراخ دهانی فلوت می بینید؟ اگر مطمئن هستید که جواب مثبت است، پس سرساز فلوت شما کوک و تنظیم است. در غیر اینصورت با جابجا کردن چوب پنبه به سمت جلو یا عقب، می بایست موقعیت شیار روی میله را طوری تنظیم کنید که وقتی از هر دو طرف نگاه می کنید، شیار کاملا در وسط سوراخ دهانی فلوت دیده شود.

جابجا کردن چوب پنبه سر ساز فلوت کلید دار

چوب پنبه، نباید داخل لوله سرساز شُل بایستد. ولی باید با مقداری فشار، در داخل لوله سرساز قابل حرکت باشد. برای جابجا کردن چوب پنبه به طرف سوراخ دهانی سرساز، مهره تاج سرساز را یک تا دو دور باز کنید. بطوریکه فاصله اندکی میان تاج و لوله سر ساز ایجاد شود. حالا مهره تاج را به سمت لوله فشار دهید. وقتی که فاصله بوجود آمده از بین رفت، متوجه می شوید که مهره و چوب پنبه به سمت سوراخ جابجا شده اند. حال موقعیت شیار را مجددا با میله تمیز کننده بررسی کنید.
برای دور کردن چوب پنبه از سوراخ دهانی سرساز، مهره تاج را سفت کنید، میله تمیز کننده را به داخل لوله سرساز وارد کرده و موقعیت شیار را چک کنید. سفت کردن مهره تاج را ادامه دهید. اینکار باعث می شود که رزوه متصل به چوب پنبه، چوب پنبه را با خود به سمت خارج بکشد. ولی گاها ممکن است که چوب پنبه هم به همراه مهره تاج در داخل لوله سرساز بچرخد و در اصطلاح هرز بگردد و موقعیت چوب پنبه و شیار تغییری نکند. اگر اینطور بود، به وسیله میله تمیز کننده، فشار ملایمی از داخل لوله سرساز فلوت به چوب پنبه وارد کنید تا اندکی به سمت انتهای لوله حرکت کند.
توجه داشته باشید، هیچگاه سعی نکنید که مجموعه چوب پنبه و پیچ آن را با این روش (از طرف انتهای بسته لوله) از سرساز خارج کنید. چرا که لوله سرساز فلوت به طور نامحسوسی مخروطی شکل ساخته می شود تا چوب پنبه در انتهای لوله سفت و محکم قرار گیرد. پس اگر سعی کنید که چوب پنبه را از  انتهای بسته لوله فلوت، که سر تنگ تر مخروط است خارج کنید، ممکن است به لوله سرساز و چوب پنبه سازتان آسیب جدی وارد کنید.