حتما تا به حال شده که بخواهید یک فلوت دست دوم انتخاب کنید و بخرید، ولی دقیقا ندانید چطور و بر اساس چه شرایط و معیارهایی باید آن را انتخاب کنید و چطور تشخیص دهید که آن فلوت در شرایط مناسبی قرار دارد یا خیر.
در ادامه، مواردی را که در هنگام خرید یک فلوت کارکرده باید چک کنید، بررسی می کنیم :
هارد کیس فلوت را چک و بررسی کنید!
مطمئن شوید که هارد کیس فلوت در شرایط خوبی قرار دارد. قُر شدگی ها و خط و خش های روی هارد کیس را چک کنید.
به یاد داشته باشید که درب کیس باید چفت و محکم بسته شود حتی اگر پس از بستن درب کیس، آن را تکان دهید، درب کیس نباید حتی اندکی لق باشد.
فراموش نکنید که ما در ایران با محدودیت های بسیار زیادی در رابطه با تهیه لوازم یدکی و جانبی آلات موسیقی روبرو هستیم و هارد کیس سازی مثل فلوت کلیددار، برای خرید جداگانه از فروشگاه، موجود نمی باشد در حالی که در کل دنیا شما با کمترین هزینه ممکن می توانید حتی بصورت اینترنتی یک هارد کیس جدید سفارش دهید و درب منزل تحویل بگیرید.
در هر صورت خرید یک کیس جدید، منجربه هزینه های اضافی خواهد شد. پس سلامت آن را چک کنید.
میله تمیز کننده و کوک را پیدا کنید!
به دنبال میله تمیز کننده فلوت بگردید. یک میله باریک که معمولا بصورت چوبی فلزی یا پلاستیکی ساخته می شود در داخل کیس فلوت قرار دارد. کاربرد این میله، پاک کردن و خشک کردن رطوبت داخل لوله های فلوت به کمک پارچه تنظیف می باشد و یک ابزار بسیار مهم و کاربردی برای هر فلوتی به حساب می آید. همچنین شما بکمک این میله، کوک سرساز فلوت را هم می توانید چک کرده و تنظیم کنید.
پارچه تنظیف فلوت را چک کنید!
همانطور که گفتیم، شما به کمک این میله و یک دستمال ضد خش، داخل لوله ساز را پس از هربار نواختن فلوت، خشک و تمیز می کنید. پس به یک دستمال هم نیاز دارید! بررسی کنید، فلوتی که قصد خرید آنرا دارید، حتما باید یک عدد دستمال مخصوص به خود بهمراه داشته باشد. این لوازم را نادیده نگیرید، چون در غیر اینصورت شما اغلب در بازار ایران قادر به پیدا کردن این لوازم جانبی نخواهید بود و اگر هم پیدا کنید، بابت تهیه هر کدام از آنها، بیشتر از چیزی که فکرش رو می کنید باید پول بدهید.
خط و خشهای ریز؟
هر سه قطعه فلوت را برای پیدا کردن خط و خش های بزرگ و قُر شدگی ها چک کنید. به یاد داشته باشید که اکثر فلوتهای دست دوم، دست کم خط و خش های ریز و کوچکی که بر اثر ساییدگی پارچه های نامناسب بر روی فلوت ایجاد شده اند، به همراه دارند و این خطهای ریز، جز زیبایی ظاهری ساز، خیلی مسأله مهمی بحساب نمی آیند. همچنین فلوت هایی که بر اثر گذر زمان و طی سالیان، روکش نقره شان، اکسید شده و دچار کثیفی و کدری شده اند هیچ مشکل و اثر بدی بر نوازندگی شما ایجاد نخواهند کرد. پس نگران شون نباشید مگر اینکه اصرار داشته باشید فلوتی بسیار تمیز و در حد نو بخرید.
قُر شدگیهای فلوت را پیدا کنید!
قُر شدگیهای موجود بر روی فلوت و ضربه های احتمالی وارد شده به ساز را بررسی کنید. این مورد از خط و خش های ریز و درشت بسیار مهم تر است و حتی کوچکترین قری ها بر روی ساز می تواند بر کوک و نوازندگی شما تاثیر منفی بگذارد.
نمدهای ساز را چک کنید!
نمدها | Pads ی زیر کلید ها را امتحان کنید. این نمدها که در ایران به آنها تامپون! هم میگن، معمولاً رنگی و به رنگ زرد هستند. نمدهای تعبیه شده در زیر هر کلید، باید به طور کامل سوراخ مربوط به آن کلید را پوشانده و آب بندی کنند و به هیچ عنوان نباید کثیف یا پاره باشند.
البته تک تک این نمدها حتی برای یک کلید، بطور جداگانه قابل تعویض می باشند، ولی این دلیل نمیشه که شما از صحت و سلامت نمدهای ساز مورد نظر به این راحتی بگذرید. چراکه شما دارید هزینه می کنید و قصد خرید فلوتی را دارید که کاملا سرحال و سلامت بوده که بلافاصله بتوانید بخوبی از نواختن فلوت لذت ببرید یا در اولین فرصت به کلاس فلوت بروید. در ثانی، تعویض هر کدام از نمدها مستلزم پرداخت هزینه نمد و اجرت تعمیرکار خواهد شد، پس به این موارد اهمیت دهید.
قطعات گم شدهی ساز را چک کنید!
چک کنید تا مطمئن شوید که هیچ قطعه یا کلیدی بر روی فلوت از آن جدا نشده و گم نشده باشد. بعنوان مثال چک کنید که پین های سوزنی فشار کلیدها، نشکسته باشند یا پیچهای محورهای فلوت شل یا گم نشده باشند، یا کلیدی از روی فلوت نیافتاده باشد. همینطور تکه های چوب پنبه ای و پنبه ای شکل که به جهت خفه کردن صدای برخورد اجزای فلزی فلوت به هم در زیر برخی از قطعات فلوت تعبیه شده اند را چک کنید.
داخل لوله فلوت را بررسی کنید!
داخل لوله هر سه قطعه فلوت را به طور کامل بررسی کنید و مطمئن شوید که دچار قُر شدگی داخلی و پنهانی نباشند. با گرفتن لولهی این قطعات در مقابل نور چراغ و یا نور آسمان، این کار برایتان راحت تر خواهد بود.
صدادهی فلوت را بررسی کنید!
اگر نواختن فلوت را بلد هستید و نوازنده فلوت هستید، تعدادی از نتهای یک گام کروماتیک را شروع به نواختن کنید. این روشی است که به کمک آن می توانید مطمئن شوید که تمامی نت های فلوت به درستی کار می کنند و صدا می دهند و همچنین می توانید مطمئن شوید که صدای تولید شده بر روی هر کلید صدای با کیفیتی است و شما از آن نت رضایت دارید، که این یعنی نمد مربوط به آن کلید سالم بوده و البته آن کلید تنظیم و رگلاژ می باشد.
البته جالب است که بدانید یک فلوت با نوازندگی دو فرد مختلف به هیچ عنوان یکسان صدا نمی دهد پس صدا های تولید شده را از دیدگاه شخصی خودتان چک کنید.
اگر نواختن فلوت را بلد هنوز یاد نگرفته اید، حتما از یک دوست فلوت نواز بخواهید که برای بررسی و تست فلوت مورد نظر، همراه شما بیاید.
جنس فلز بکار رفته در ساخت فلوت!
حتما شنیده اید که جنس فلوت با صدایی که از آن تولید می شود ارتباط مستقیم دارد. خیلی خودتون رو سردرگم نکنید. بذارید راحت بهتون توضیح بدیم. اگر در ایران، در حال بررسی فلوتی برای خرید، زیر قیمت 3 میلیون تومان (سال 1398) هستید، آن فلوت به احتمال قوی یک فلوت هنرجویی | Student Flute بوده و باید بدانید که جنس تمامی فلوت های این دسته، عمدتاً از جنس نیکل، آلیاژ نیکل - نقره و اغلب با روکشی از نقره همراه هستند.
فلوت های مبتدی و هنرجویی معمولا دارای کلیدهای سوراخ بسته | Closed-Hole می باشند.
اگر در حال خرید یک فلوت نیمه حرفه ای | Intermediate Flute یا یک فلوت حرفه ای | Professional Flute هستید، بهتر است بدانید که دست کم، سرساز این دسته فلوت ها از نقره خالص ساخته می شوند و این فلوت ها اغلب با آپشن کلیدهای سوراخ باز | Open-Hole نسبت به فلوت های هنرجویی، همراه هستند.
در یک کلاس بالاتر، کل ساز از نقره خالص ساخته شده است که باز هم به قیمت فلوت اضافه می شود. نقره خالص، منجربه تولید صدای گرم تر و پخته تر در فلوت می شود و هزینه ساخت فلوت را قطعا افزایش خواهد داد.
در فلوت های حرفه ای، شما آپشن رز گلد | Rose Gold (طلائی - صورتی) را در مقابل دارید که چنین فلوتی به اندازه یک ماشین خارجی برای شما هزینه خواهد داشت و در کلاس های بالاتر، فلوت هایی از جنس فلزهای پلاتینوم و تیتانیوم ساخته می شوند.
بزودی مقاله ای برای تشخیص جنس فلوت های آلیاژی و روکش نقره از فلوت های تمام نقره برایتان تهیه می کنیم.
آپشن ها و مکانیزمهای فلوت را بشناسید!
آپشن ها و مکانیزم های مختلف فلوت را بشناسید تا فلوتی با یک مکانیزم و آپشن غیر رایج یا اشتباهی نصیبتان نشود.
در برخی از این آپشن ها، شما از بین دو حالت، یک انتخاب دارید. مثل :
آرایش کلید سُل خطی | Inline-G و کلید سُل غیر خطی | Offset-G
بین آرایش کلید سل خطی و غیر خطی، بهتر است بدانید که این آپشن، تا حد زیادی به راحتی انگشت حلقه دست چپ شما و سلیقه شخصیتان ارتباط دارد. آرایش کلید سل خطی کمتر در بین سازندگان و نوازندگان فلوت کمتر رایج بوده و بیشتر برای نوازندگان با انگشت های کشیده مناسب می باشد در حالی که آرایش کلید سل غیر خطی در بین نوازندگان و سازندگان فلوت رایج تر و محبوب تر می باشد.
کلیدهای سوراخ باز | Open-Hole و کلیدهای سوراخ بسته | Closed-Hole
در مورد آپشن کلیدها، بدانید که تقریبا تمام فلوت های هنرجویی | Student Flutes سوراخ بسته | Closed-Hole ساخته می شوند و کلیه فلوت های نیمه حرفه ای | Intermediate Flutes و فلوت های حرفه ای | Professional Flutes بصورت سوراخ باز | Open-Hole ساخته می شوند.
بعدا در مقاله ای جداگانه به توضیح بیشتر در مورد این مشخصه فلوت های کلیددار خواهیم پرداخت.
پای فلوت با نت دو | C-Foot و پای فلوت با نت سی | B-Foot
بدانید که تقریبا تمام فلوت های هنرجویی | Student Flutes، با پای C-Foot ساخته می شوند و اغلب فلوت های نیمه حرفه ای | Intermediate Flutes و فلوت های حرفه ای | Professional Flutes با پای B-Foot ساخته می شوند.
بعدا در مقاله ای جداگانه به توضیح بیشتر در مورد این مشخصه فلوت های کلیددار خواهیم پرداخت.
برخی دیگر از این مکانیزم ها بصورت یک آپشن بر روی ساز تعبیه شده اند که بعضی از آنها رایج تر بوده و در اغلب فلوت های امروزی مشاهده می شوند و برخی دیگر جزو امکانات خاص تر یک فلوت بوده و در فلوت های حرفه ای و خاص تر تعبیه می گردند.
پیشنهاد می کنیم مقاله مربوط به انواع مکانیزم در فلوت های کلیددار را مطالعه کنید.
در نهایت اگر شما یک نوازنده تازه کار هستید و یا تازه می خواهید اولین فلوت خودتون رو تهیه کنید، این کاملا قابل درک و پذیرش هست که این موارد برایتان بطور کامل قابل تشخیص نباشد، به همین دلیل پیشنهاد می کنیم برای خرید ساز حتما از یک دوست نوازنده فلوت یا یک استاد راهنما، کمک بگیرید یا سازی را انتخاب کنید که مورد تائید و توصیه یک نوازنده حرفه ای یا استاد فلوت باشد.
دیدگاه خود را بنویسید